Sajnos napjainkban mindenki tudna a családjából, vagy ismerősei közül megnevezni olyat, aki cukorbeteg.
Országos figyelemfelhívó programokat szerveznek (például: Egy csepp figyelem alapítvány), hogy minél szélesebb körben megismerjék az emberek ezt a betegséget. A rendezvényen mindenki megmérettetheti vércukorszintjét, hasznos tanácsokat kaphat, hogy hogyan lehet csökkenteni a betegség kialakulásának kockázatát, vagy ha magasabb értéket mérnek, elmondják miért fontos szakorvoshoz fordulni. A leggyakoribb tényező a betegség kialakulásánál a túlsúly. Ilyenkor elegendő lehet étrend változtatás, és mozgás beiktatása a mindennapokba, hogy normál értéket mérjenek. A normálistól magasabb érték esetén fel kell keresni az orvost, hogy gyógyszeres kezeléssel, esetleg inzulin adással állítsák be a vércukorszintet.
Az egészséges szervezet az elfogyasztott ételből, italból az összetett szénhidrátokat glükózra bontja. Ez bekerül a véráramba, így elkerül a test minden részére. A hasnyálmirigy ezzel egyidőben inzulin nevű hormont termel, ennek segítségével jut a sejtekbe a glükóz. Ha ez nem tud valamiért termelődni, felborul az egyensúly, a cukor a vérben marad, így alakul ki a cukorbetegség.
A vércukor szint normál értéke éhgyomorra: < 6,1 mmol/l, cukorterhelésnél: < 7,8 mmol/l. Diabétesz érték éhgyomora: > 7,0 mmol/l, cukorterhelésnél: > 11,1 mmol/l.
Cukorbetegségnél nagyobb valószínűséggel alakulnak ki az alábbi betegségek, problémák:
– érszűkület
– szembetegségek, látás romlás
– fekélyes, nehezen gyógyuló sebek
Tehát, aki már tudja magáról hogy cukorbeteg, feltétlenül használjon vércukorszint mérő készüléket, amit már az internet segítségével is rendelhet magának. Aki már találkozott a betegséggel, tudja, hogy a túl alacsony vércukor szint is nagyon veszélyes lehet, kómát is okozhat.
Fontos a naponta többszöri étkezés, megfelelő mennyiségben és minőségben. A cukorbetegek tudják, hogy az ételeknél a szénhidrát, fehérje, rost, és zsírtartalom értékeket kell figyelniük, illetve a glikémiás index (GI) segíti őket az ételek kiválasztásánál.
Alternatív kezelésre javasolják a csicsókát, mint alapvető inzulin forrást (tartós fogyasztás esetén sem emeli a vércukorszintet), ezt lehet frissen salátába reszelni, vagy például sütésnél felhasználni. Klinikai vizsgálatokkal azt is igazolták, hogy napi fél teáskanál fahéj csökkenti a vércukorszintet és a koleszterin szintet a II. típusú cukorbetegeknél.