Bár ma már gyakorlatilag mindenféle húshoz hozzájuthat az ember a boltokban megtisztítva, kifilézve, feldarabolva, ledarálva, bepácolva, füstölve, főve, sütve, nyársra húzva, mégis néhány kelet-európai nép – minket, magyarokat is beleértve – a mai napig nem szakít azzal a hagyománnyal, melynek központjában egy disznó, illetve annak szertartásos leölése, majd szerveinek és testrészeinek elfogyasztása áll némi pálinka, bor és sör kíséretében.
Persze a modern technika elérte a disznóvágások világát is. Lássuk, mi változott 100 év alatt a disznótorokon.
Amíg nem voltak hűtőszekrények (körülbelül a 1960-as évekig), a húsok tartósítását másképpen kellett megoldani. Ezt nem mással oldották meg, mint a leölt malac zsírjával. Akkoriban ezért aztán nem volt mindegy, hogy milyen disznót vágnak le. Aki megtehette, az mangalicát tartott. Bár drága mulatság volt, viszont a ma leginkább ismert fehér sertéshez képest a mangalicának rengeteg zsírja van, amivel tartósítani tudták a húsokat, illetve az év hátralévő részében ezzel a zsírral főztek, sütöttek.
Nem csak hűtő nem volt régen, hanem kábító lövés és lángszóró se. A malac leszúrását követően jött a perzselés, melynek során szalmát helyeztek a disznóra, és azt gyújtották meg. Ezáltal jóval tovább tartott az egész procedúra. A hurka- és kolbásztöltéshez elektromos daráló a mai disznótorok elengedhetetlen kelléke, régen azonban a darálás is egy hosszadalmasabb és igen fárasztó feladatnak számított.
Anno gyakorlatilag a disznó minden részét felhasználták, és hűtő hiányában azonnal fel is dolgozták. Például a fejhúst és a később hurkába kerülő részeket megfőzték, ebből lett az úgynevezett abalé, melynek egy részét levesalapként használták fel, de arra is volt példa, hogy szétosztották a szomszédok között. Szinte semmit nem dobtak ki. Hűtés helyett sózták, füstölték, sütötték, főzték vagy zsírba tették a különböző részeket.
Vidéken még ma is rengeteg disznóvágás van, és ez valószínűleg még így is lesz jó sok évtizeden keresztül. Azonban nem csak akkor vehetünk részt disznótoron, ha a rokonságban vagy az ismerősök közt rendeznek egyet-egyet, hanem akár befizethetünk disznótoros mulatságra is. Ilyen helyszín például a Fenyőharaszti Kastélyszálló, ahol színvonalas körülmények között lehet részünk egy igazi disznóvágásban. Egy egész hétvégés program vár azokra, akik szeretnének belekóstolni a disznótorok különleges világába. Kiváló választás családi, baráti összejövetelekre, valamint az egyik leghangulatosabb csapatépítő program is egyben.