Thaiemb's

Disznóvágás akkor és most

2014. augusztus 27. / Leave a Comment / THAIEMB

Bár ma már gyakorlatilag mindenféle húshoz hozzájuthat az ember a boltokban megtisztítva, kifilézve, feldarabolva, ledarálva, bepácolva, füstölve, főve, sütve, nyársra húzva, mégis néhány kelet-európai nép – minket, magyarokat is beleértve – a mai napig nem szakít azzal a hagyománnyal, melynek központjában egy disznó, illetve annak szertartásos leölése, majd szerveinek és testrészeinek elfogyasztása áll némi pálinka, bor és sör kíséretében.

Persze a modern technika elérte a disznóvágások világát is. Lássuk, mi változott 100 év alatt a disznótorokon.

Amíg nem voltak hűtőszekrények (körülbelül a 1960-as évekig), a húsok tartósítását másképpen kellett megoldani. Ezt nem mással oldották meg, mint a leölt malac zsírjával. Akkoriban ezért aztán nem volt mindegy, hogy milyen disznót vágnak le. Aki megtehette, az mangalicát tartott. Bár drága mulatság volt, viszont a ma leginkább ismert fehér sertéshez képest a mangalicának rengeteg zsírja van, amivel tartósítani tudták a húsokat, illetve az év hátralévő részében ezzel a zsírral főztek, sütöttek.

Nem csak hűtő nem volt régen, hanem kábító lövés és lángszóró se. A malac leszúrását követően jött a perzselés, melynek során szalmát helyeztek a disznóra, és azt gyújtották meg. Ezáltal jóval tovább tartott az egész procedúra. A hurka- és kolbásztöltéshez elektromos daráló a mai disznótorok elengedhetetlen kelléke, régen azonban a darálás is egy hosszadalmasabb és igen fárasztó feladatnak számított.

Anno gyakorlatilag a disznó minden részét felhasználták, és hűtő hiányában azonnal fel is dolgozták. Például a fejhúst és a később hurkába kerülő részeket megfőzték, ebből lett az úgynevezett abalé, melynek egy részét levesalapként használták fel, de arra is volt példa, hogy szétosztották a szomszédok között. Szinte semmit nem dobtak ki. Hűtés helyett sózták, füstölték, sütötték, főzték vagy zsírba tették a különböző részeket.

Vidéken még ma is rengeteg disznóvágás van, és ez valószínűleg még így is lesz jó sok évtizeden keresztül. Azonban nem csak akkor vehetünk részt disznótoron, ha a rokonságban vagy az ismerősök közt rendeznek egyet-egyet, hanem akár befizethetünk disznótoros mulatságra is. Ilyen helyszín például a Fenyőharaszti Kastélyszálló, ahol színvonalas körülmények között lehet részünk egy igazi disznóvágásban. Egy egész hétvégés program vár azokra, akik szeretnének belekóstolni a disznótorok különleges világába. Kiváló választás családi, baráti összejövetelekre, valamint az egyik leghangulatosabb csapatépítő program is egyben.

Posted in: Gasztronómia / Tagged: disznótor, disznóvágás

Vélemény, hozzászólás? Kilépés a válaszból

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation

← Previous Post
Next Post →

Legutóbbi bejegyzések

  • Kreatív játékok és a bennük rejlő lehetőségek
  • Művészi összhatás a hálószobában
  • Vissza a visszerekkel!
  • Szekrénysorok profiktól!
  • Online energetikai felmérés, tanácsadás

Kategória

  • Állatok
  • Belföld
  • Divat
  • Egészség
  • Egyéb
  • Érdekességek
  • Gasztronómia
  • Külföld
  • Kultúra
  • Mindennapok
  • Nyelv
  • Otthon
  • Pénz
  • Tanulás
  • Technológia
  • Tipp
  • Történelem
  • Utazás

Címke

ajándék autó hitel autóhitel autóvásárlási hitel bank bohém drágakövek egészség féldrágakövek füge hitel hitelből hitelintézet hálószoba hörcsög kisállat klíma kölcsön kövek macskák magyar Mecsek mediterráneum mediterrán kapu mnb monetáris mozgásigény nemzeti otthon Párizs pénzvilág rubin smaragd szaporítás származás tartás tengerimalac természete tárolás típusai története tőke utazás világváros útikönyv
© Copyright 2023 - Thaiemb's
Infinity Theme by DesignCoral / WordPress